Uzun bir ara oldu

Uzunca bir süredir hiç yazı yazamadım. Benim sebebim büyük yazarlar gibi ilham eksikliği değil de, minik oğlum Demir'imde besin alerjisi çıkmasıydı. Maalesef sadece anne sütü alan oğlumun, benim yediğim süt ve süt ürünlerine, kırmızı ete ve yumurtaya karşı hassas olduğunu öğrendik. Daha doğrusu bu ürünleri hayatımdan çıkardım ama hangisine karşı hassasiyeti var net bir şekilde bilemiyoruz. Ne yazık ki sevgili tıp uzmanları bunu anlayacak kolay bir yöntem bulamamış :) Yapılan alerji testleri %100 sonuç vermiyor. Sadece Demir'im tamamen iyileştiğinde tek tek bu ürünleri tüketerek -yani deneme yanılma yöntemiyle- kesin olarak hangi besin grubunun tarafımdan tüketilmemesi gerektiğini bulmayı umuyoruz. 

Şimdilik, hamileliğimde de yaptığım gibi sıkı bir diyete başladım. Hamileyken safra kesesi taşı sebebiyle çok sıkı bir diyet yapmıştım. En zoru da, gerek etrafımda gerek internette veya televizyonda güzel güzel yemekleri görüp canım çekerken yağsız salçasız ve sossuz makarna pilava talim etmek olmuştu. Benim gibi yemek yapmaya ve yemek yemeye düşkün biri olarak zor bir diyetti. Tabi bu diyet sayesinde tüm hamileliğim boyunca sadece 5 kilo almak da işin iyi tarafı oldu. 

Neyse ki şimdi yaptığım diyet, diğeri kadar tatsız değil. Sadece yasak gıdaları kesinlikle tüketmemem gerekiyor. Yasak gıdalar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve yumurta. Liste kısa ve basit gibi duruyor fakat, gıda sektöründe o kadar çok yerde, hiç akla gelmeyecek gıdalarda süt ürünleri kullanılıyor ki, diyeti uygulamak zorlaşıyor. Hatta, ambalajların üzerinde "eser miktarda süt ürünü bulunur" yazan gıdaları dahi yemek yasak. Tabi bu durum ambalajlı gıdalar için geçerli, ne yazık ki ambalajsız satılan ve içeriğini bilemediğimiz birçok gıda var. En basitinden ekmekte dahi peynir altı suyu kullanıldığını, makarnalarda süt tozu kullanıldığını hiç tahmin edemezdim. 

Hal böyle olunca, diyetime uygun yeni yeni yemekler keşfetme zamanı geldiğini anladım. Maalesef, buna uygun tarifleri bulmak oldukça zor. Bebeklerde süt alerjisinin, besin alerjisinin çok yaygın olduğunu bildiğimden ben de yemek yapmaya olan merakımı bu yönde kullanıp, hem kendi yemek zevkime uygun yeni tarifler denemeye, hem de bu tarifleri benimle aynı dertten muzdarip annelerin ulaşabilmesi için blogumda paylaşmaya karar verdim. 

Tabi ki yeni tariflere ilk önce, en çok tükettiğim besin olan ekmekle başladım :) Bugünlük sadece siyah zeytinli ekmek tarifini paylaşacağım fakat değişik tatlar denemeye devam ettikçe yeni ekmek tarifleri de gelecektir. 

Siyah Zeytinli Ekmek:

4,5 su bardağı tam buğday unu 

1 paket instant maya

250 ml ılık su

1 tatlı kaşığı bal

1 çay kaşığı tuz

3/4 çay bardağı zeytinyağ

1 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin (isteğe göre daha az ya da daha çok)

Yapılışı:

Un, tuz ve maya birlikte elekten geçirilir. Bu şekilde daha güzel kabarıyor. Elekten geçirilen kuru malzemeye zeytinler eklenir. Bal, ılık suyun içinde eritilir ve zeytinyağ ile birlikte unlu karışıma eklenir. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur. Ölçü için kullanılan bardaklar farklı olabileceğinden, bazen biraz un veya su eklemek gerekebilir. 

Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini örtüp hamur bir saat dinlenmeye bırakılır. Bir saat sonunda hamur, unlanmış tezgaha alınıp bir kaç dakika yoğurulur. Burada önemli olan hamurun içindeki havanın çıkması ve şekil verilmesi olduğundan bir kaç dakika yeterli olur. Yoğurulan hamur, yağlanmış baton kek kalıbına konur. Bir saat daha mayalandıktan sonra 220 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Piştiği zaman aşağıdaki güzellik ortaya çıkar ve afiyetle yenir :)
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yufkadan Pırasalı Börek

Tatil maceramız - 1 - Kamping

Bezelyeli Bulgur Pilavı