Yufkadan Pırasalı Börek
Bir Arnavut kızı olarak börek, beslenmemin önemli ve çok lezzetli bir öğesi olduğundan diyetimi şenlendirmek adına pırasalı börek yapmaya karar verdim. Aslında annemin, anneannemin yaptığı gibi el açması börek yapmak vardı ama maalesef henüz o kadar uzun vaktim yok. Başka bir gün mutlaka deneyeceğim ve ilk böreğimi ne durumda olursa olsun burada paylaşacağım :)
Minik bir bebeğim olduğundan öyle uzun uzun yemekler yapamıyorum. Yaptığım yemekler genelde hızlı ve pratik oluyor. Bu sefer, canım çok çektiğinden, pırasalı böreği yufkadan yaptım. Çok da güzel oldu. Diyetimde süt ve süt ürünleri yasak olduğundan ve bir çok üründe olduğu gibi yufkalarda da peynir altı suyu tozu kullanıldığını bildiğimden güvenilir bir yufkacıdan alınan yufkalarla işe koyuldum. Bu arada öncelikle, pırasayı hazırlamak gerekiyor. Tarif, detaylarıyla aşağıda tabi, ama şunu söylemem gerekir ki lezzeti fotoğrafları kadar güzel oldu :) Hatta son hız, çok sıkı spor yapan sevgili eşim de bu lezzete dayanamayıp diyetini bozdu :)
Pırasalı Börek:
6 adet yufka
5 adet pırasa
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı acı toz biber
zeytinyağ
tuz, baharat
Yapılışı:
Öncelikle, börek içi için, pırasalar ince ince doğranır. Tencereye 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağ konur, salça ve toz biber bir miktar kavrulur. Doğranan pırasalar eklenir. Yaklaşık 10 dk kadar pırasalar iyice kavrulur. Sonrasında üzerine 1 çay bardağı su eklenir. Suyunu çekene kadar pişirilir ve altı kapatılır.
Böreğin yapılacağı fırın tepsisi iyice yağlanır. Bir bütün yufka dışarı taşacak şekilde yerleştirilir. Her yufka katını serdikten sonra, bir yemek kaşığı zeytinyağ ile iki yemek kaşığı su fırça yardımı ile sürülür. İkinci yufka da yine kenarları dışarı taşacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra iki yufka yarıya bölünerek 4 kat şeklinde serilir. Pırasalı iç tepsiye yayılır. Üzerine yine iki yufka ikiye bölünerek 4 kat oluşturacak şekilde konur ve son olarak en alttaki yufkaların dışarı taşan kenarları böreğin en üstüne kapatılır. Üzerine, her yufka katında yapıldığı gibi yağ ve su karışımından sürülür. Yaklaşık 10 dakika dinlendirilip kesilerek 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir. İsteğe göre, üzerine çörekotu serpilebilir. Sıcak ve çıtır çıtırken yenir :)
Yorumlar
Yorum Gönder